WINTEREN

Kou, korte dagen en weinig licht… In de winter gaat de natuur in rust, om energie op te laden voor de lente. Een winterslaap. Maar wij mensen hebben de neiging om steeds door te hollen. Natuurlijk kunnen we zelf niet in winterslaap. Maar het is wel wijs om wat gas terug te nemen. Om meer te rusten en te slapen. Om een beetje te ‘winteren’.

 

Zelfzorg in de winter

Door de covid-19 beperkingen zitten we deze winter meer thuis dan anders. Daarom is het belangrijk dat we goed voor onszelf zorgen. En de tijd nemen om naar onze leefstijl te kijken. Wat vraagt het leven van je? Wat heb je nodig om je prettig te voelen?

Dat kan bijvoorbeeld meer rust zijn om te herstellen van stress. Voldoende slaap. Meer ontspanningsmomenten. Dagelijks genoeg beweging. En een uitgebalanceerde voeding voor een natuurlijke genezing. Door hiernaar te kijken en je leefstijl aan te passen, kun je je een stuk beter gaan voelen.

Wil je leefstijladvies op maat, maak dan gerust een afspraak voor een consult bij Studio B|M met Grietje Hofsteenge! Samen met jou bekijken we wat je nodig hebt om in balans te komen – of te blijven.

Kruiden voor een goede weerstand

Juist in deze tijd is ziektepreventie van belang. Kruiden kunnen je helpen om je immuunsysteem een boost te geven. Denk bijvoorbeeld aan wilgenroosje, braamblad, vlier, echinacea, pepermunt, cranberry en duindoorn.

Winter kruidenthee: Ik heb een lekkere winterthee voor je samengesteld. De thee bevat den, pepermunt en vlierbloesem en is voor € 2,50 verkrijgbaar bij de praktijk in Norg.

 

Aromatherapie: Ook aromatherapie kan je helpen om te ontspannen of om een luchtweginfectie te verlichten. Studio B|M heeft inhalers en rollers met de juiste combinatie van essentiële oliën en een heerlijke lavendelolie voor de ontspanning.

  1. Inhaler met bergamot, lavendel en patchouli om te ontspannen of met eucalyptus en ravintsara: € 2,50
  2. Roller met eucalyptus en ravintsara bij een verkoudheid of bergamot, lavendel en patchouli: € 3,50
  3. Lavendelolie 10 ml (oogst 2021) om te ontspannen en te slapen: € 10,95

Een gezond voedingspatroon

’s Winters, en zeker nu in Covidtijd, is een goed voedingspatroon van groot belang. Vitamines, mineralen en spoorelementen geven je de veerkracht om deze tijd goed door te komen. Ik licht er in deze nieuwsbrief drie uit: vitamine D, zink en selenium. Vitamine D geeft je meer energie en de spoorelementen zink en selenium verhogen je weerstand. Onmisbaar dus!

Vitamine D 1000 IE (preventief – afhankelijk van je bloedwaarden)

Voldoende vitamine D voorkomt vermoeidheid en energiegebrek. Ook zorgt het voor sterke botten. Klachten als bloedend tandvlees, pijn in gewrichten, spierkramp, lusteloosheid en angstaanvallen kunnen wijzen op een vitamine D tekort. Je lichaam maakt vitamine D aan onder invloed van zonlicht en het zit bovendien in vette vis en voor een gedeelte ook in vlees, zuivel en eieren.

Zink 10-30 mg (preventie)

Heb je een tekort aan zink? Dan kan je weerstand dalen. Je krijgt dan regelmatig infecties. Ook vermoeidheid, diarree, haarverlies en een verminderde eetlust kunnen het gevolg zijn van zinkgebrek. Je gewicht kan toe- of juist afnemen, wondjes genezen langzamer en je krijgt witte vlekken op je nagels of huidproblemen. Zink zit vooral in vlees, schaal- en schelpdieren, vis, kaas, volkoren graanproducten, peulvruchten, noten en zaden. De volgende voedingsmiddelen brengen je zinkgehalte op peil: volkorenrijst en volkorenpasta, quinoa, jonge kaas, kidneybonen, rode kool, spitskool, postelein, roomboter en wilde zalm.

Selenium 100 microgram (preventie)

Selenium is niet zo bekend. Je hebt er maar weinig van nodig, maar je lichaam kan niet zonder. Door seleniumgebrek krijg je last van een lage weerstand, vermoeidheid, concentratieproblemen en spierzwakte. Ook kan je huid gaan schilferen en kan de vruchtbaarheid afnemen. Als je dagelijks 1 of 2 paranoten eet, krijg je al genoeg selenium binnen. Verder zit selenium in vis, schelpdieren, vlees, eieren, volkoren graanproducten en knoflook.

De hele winter in balans

Ik geef je graag voedingsadvies op maat. Want met goede voeding bereik je herstel en kun je ziekte voorkomen. Dus maak eens een afspraak voor een consult.

En geef je over aan de winter: ga lekker winteren. Zorg goed voor jezelf – én voor elkaar! Want een vriendelijk woord kan drie wintermaanden verwarmen…

 

Contact

Meer weten? Bel of mail Studio B|M/Grietje Hofsteenge en maak een afspraak! Mail: info@studiobm.nl Tel: 06-10773007

leefstijladvies op maathttps://www.studiobm.nl/behandelingen/

afspraak voor een consult: https://www.studiobm.nl/contact

WhatsApp
Verstuur via WhatsApp