Voeding is erg belangrijk. Een gezond voedingspatroon voedt ons. Het voedt alles in ons; de cellen van onze spieren, zenuwen, organen, botten. Alle stelsels in ons lichaam voelen zich beter of minder goed door wat we in ons lichaam stoppen. Daar ligt dus een grote verantwoordelijkheid. Met name voor het behoud van de vitaliteit. Tot op zekere hoogte kunnen we invloed hebben op hoe we ons voelen.
Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn voeding!!! (Hippocrates)
In Oosterse tradities zoals bijvoorbeeld de Ayurveda en de Traditional Chinese Medicine maakt voeding onderdeel uit van een geheel aan leefregels die je kunt toepassen voor het behoud van een goede gezondheid. En ook in het Westen hebben we zo’n mooi systeem; de Traditionele Europese Natuurgeneeskunde.
Uit deze tradities kunnen we leren dat het belangrijk is dat je natuurlijke voeding moet eten die past bij jou als individu. Dat betekent dat er geen vaststaande richtlijnen zijn die altijd en voor iedereen gelden. Dat wat voor de één goed is hoeft dat voor een ander juist helemaal niet zijn. In onze cultuur is dit wat minder bekend en vanzelfsprekend.
Belangrijk is dat je jezelf goed leert kennen en aan de hand daarvan, gecombineerd met kennis, de juiste keuzes leert maken. Zoals we zullen zien is variatie daarbij een sleutelbegrip.
Jouw voedingspatroon onder de loep nemen? Met een behandeling op maat boek je vaak heel goede resultaten. Daarbij kunnen we gebruik maken van verschillende testen. Wil jij meer informatie of een GRATIS kennismakingsgesprek inplannen? Mail dan info@studiobm.nl of bel naat 06 1077 3007!
De geschiedenis van de huidige voedingsgewoonten
De huidige voedingsgewoonten zijn ontstaan in de periode na de industriële revolutie van ongeveer 1870 waarbij door de veranderde woon- en werkomstandigheden de voedingsindustrie haar intrede deed. Langzamerhand hebben we voedingsgewoonten opgenomen die in de periode daarna zijn ontstaan.
Vóór die tijd werd het eigen voedsel verbouwd en gegeten en stonden er vaak geen dierlijke producten op het menu. Door de industriële revolutie ontstond er meer welvaart, mensen gingen meer verdienen en in bijvoorbeeld fabrieken werken en naar steden verhuizen, waardoor ze niet altijd meer in staat waren hun eigen voedsel te verbouwen en bijv. tussen de middag eten te maken door de lange dagen die ze maakten. Zo ontstond de voedingsindustrie. Doordat de mensen meer gingen verdienen was er op een gegeven moment ook geld voor luxere producten zoals bijv. vaker een stukje vlees.
Na 1950 legt de voedingsindustrie zich toe op de ontwikkeling van steeds verder bewerkte producten met steeds meer suiker, vet en zout. En dat is precies waar we nu last van hebben. O.a. hierdoor zijn de welvaartsziektes ontstaan.
Ook zijn we opgeschrikt door een aantal voedselschandalen. En we zijn eraan gewend ons eten te kopen in supermarkten; daar is een enorm aanbod aan heel gezonde producten, maar er is ook een enorm aanbod aan sterk bewerkte producten die, door goede marketing, als gezond gepresenteerd worden… maar dat niet zijn. Zonder het te weten eten en drinken we veel stress bevorderende voedingsmiddelen.
Uitgangspunt (als ideaal) is de “natuurvoeding”:
- Vers: gebruik producten van het seizoen en de regio
- Puur: zo min mogelijk bewerkt en zonder toevoegingen
- Eerlijk: voor mens, dier en milieu
- Biologisch: EKO en BD
Het kiezen van voedingsmiddelen die passen bij de persoonlijke vertering en die je echt voeden …. daar gaat het om!
Jouw voedingspatroon onder de loep nemen? Met een behandeling op maat boek je vaak heel goede resultaten. Daarbij kunnen we gebruik maken van verschillende testen. Wil jij meer informatie of een GRATIS kennismakingsgesprek inplannen? Mail dan info@studiobm.nl of bel naat 06 1077 3007!