VASTENKUREN: EEN VERSLAG VAN MIJN VASTENWEEK

In oktober heb ik een vastenweek gevolgd in het Kneippbund Hotel in Bad Wörishofen. In dit blog lees je hoe dat ging en waarom eten én vasten belangrijk voor mij zijn.

Ik heb altijd veel belang gehecht aan eten. Vanuit het idee dat voeding een goede gezondheid kan bevorderen. Ook is eten voor mij synoniem aan gezelligheid. Van huis uit heb ik dit meegekregen. Als we ziek waren moesten we goed eten, als er een feestje was dan was er allerlei heerlijks. Drie maaltijden per dag en altijd aan tafel met het hele gezin: we aten thuis altijd lekker!

Dat was mijn referentiekader. Tijdens mijn opleiding Natuurgeneeskunde werd mijn overtuiging al wat ter discussie gesteld. Uit onderzoek blijkt dat niet eten, minder eten of anders eten soms juist gezond kan zijn. Dat schuurde wel een beetje met wat ik van huis uit had meegekregen. Maar inmiddels heb ik geleerd dat het heel goed samen kan gaan. Tijdens de opleiding hebben we als studenten zelf gevast en heb ik stage kunnen lopen bij een vastenweek die gehouden werd door Mayr artsen. Beide waardevolle ervaringen.

Verschillende soorten vastenkuren
Bij het Mayr vasten eet je nog wel iets. Bijvoorbeeld een broodje of quinoa en een eiwitbron als yoghurt. Ook bij het basisch vasten eet je, maar vermijd je zuurvormende producten. Toch wilde ik al langere tijd écht compleet vasten en een Buchinger vastenkuur doen. Dat is een vastenmethode waarbij je een week lang niets eet, alleen maar drinkt: water, bouillon, thee, vruchtensap en een theelepeltje honing per dag. Ik koos voor deze kuur in ‘Kneipp stad’ Bad Wörishofen bij München. Het duurde een tijd voor ik de stap zette, omdat ik het idee had dat ik het er heel moeilijk mee zou krijgen. Dat zou heel anders uitpakken. Onlangs, in oktober, zette ik de stap en ging naar Bad Wörishofen.

Het moeilijke zat hem eigenlijk alleen in het voortraject. De afbouwweek vooraf thuis vond ik lastig. Vooral omdat ik eigenlijk geen koffie meer wilde drinken, maar dat toch steeds deed 😉. Ook het idee dat ik iets niet zou ‘mogen’ eten vond ik moeilijk – een mentale kwestie dus.

Buchinger vastenkuur in Bad Wörishofen
De groep in Bad Wörishofen bestond uit 12 personen, waarvan de helft een basisch vastenkuur deed (daarbij eet je nog wel, maar alleen basische voedingsmiddelen) en de andere helft een Buchinger vastenkuur (alleen drinken). Ik had verwacht dat er alleen vrouwen zouden deelnemen, maar dat bleek niet zo te zijn; er waren zelfs 4 mannen bij. De begeleiding werd gedaan door een leuke nuchtere dame met veel verstand van zaken, zo zou blijken.  

De dagen waren heel gestructureerd:

  • 07.30 uur ochtendgym
  • 08.00 uur thee
  • 10.00 uur Beweging (qi gong, smoving, Nordic walking, osteowalking of iets anders in het kuurpark
  • 12.00 uur 200 ml vruchtensap
  • tot 14.30 uur tijd voor rust en leverwikkel
  • 14.30 uur wandeling van 2 uur!
  • 18.00 uur bouillon

Elke avond hadden we een lezing over onder meer vasten, zuur/base en volwaardige voeding. Heel interessant en ik heb ook weer nieuwe dingen geleerd. Verder kon je gebruikmaken van de Kneippfaciliteiten of de sauna of even de stad in om te shoppen.

Een goed gevoel
Echt bijzonder dat alleen maar drinken gewoon genoeg bleek te zijn. Ik had geen honger en geen behoefte aan eten! In de groep waren wel wat mensen die kampten met hoofdpijn of spierpijn, maar ik had nergens last van, behalve dan dat het slapen niet geweldig ging.

Tijdens dag 4 merkte ik dat het steeds rustiger in mijn hoofd werd. Het terugschroeven van activiteiten voelde als echt belangrijk. Kneipp vond de levensordening (wij zeggen nu leefstijl) heel belangrijk voor het bevorderen van de gezondheid. Vrede en tevredenheid in jezelf vinden is essentieel en is verbonden met balans vinden tussen de verschillende levensgebieden.

Er stond elke dag een Kneipp activiteit of wellness op het programma; rusten op een hooizak, een massage, een wisselbegieting… Alle behandelingen werden in de ochtend uitgevoerd! De hooizak kwam bijvoorbeeld om 4 uur in de ochtend op de kamer. Heel grappig!

Geleidelijk weer eten
Op vrijdag (de 6e dag) begon het vasten breken. Het is natuurlijk niet zo dat je na bijna een week niet eten opeens weer van alles naar binnen kunt schuiven. Dat zou verkeerd uitpakken. Weer gaan eten gaat heel geleidelijk. Het vasten breken begon met het eten van een appel tussen de middag. Hij was heerlijk, maar het was ook heel fijn om te merken dat het geen groot ‘moeten’ was. ’s Avonds kregen we een heerlijke groentesoep. Weer thuis doe je het ook nog een week rustig aan, zodat de spijsvertering weer geleidelijk op gang kan komen.

Wat een mooie ervaring was deze vastenweek! In gewicht ben ik 3 kilo kwijtgeraakt en die zit er nu, een maand later, nog niet weer bij. De afgelopen maand heb ik me ook heel goed gevoeld en eigenlijk lijkt het me een fijn idee om hier een jaarlijks event van te maken. Want zoals Kneipp zei:
“Het beste middel tegen ziekte is iets voor je gezondheid doen.”

Ik ben met hernieuwde energie weer aan de slag gegaan en bied in de maanden december en januari een speciale basisch vastenkuur aan!

Volg een basisch vastenkuur bij Studio B|M
Wil jij het nieuwe jaar goed beginnen? Meer balans in je lijf? Of nog vóór de kerst gewicht verliezen?
Met een basisch vasten kuur reset je je lijf en geest! Daarom heb ik nu een speciale actie. Een basisch vastenkuur gebaseerd op een zuur/basedieet! Het is de start voor duurzaam gewichtsverlies en een sterker immuunsysteem. Een basisch vastenkuur reguleert bovendien je stofwisseling en ontzuurt je lichaam.

Bij het basisch vasten kun je heerlijk eten en ook nog eens voldoende. Je eet alleen anders: je vermijdt zuurvormende voeding zoals suiker, vlees, koffie en alcohol. Maar je eet wel veel groente, salades, fruit, noten en zaden.

De basische vastenkuur van Studio B|M omvat persoonlijke begeleiding, lichaamsbehandelingen én een naslagwerk met recepten. Ook krijg je speciale basische thee, een basische ontbijtpap en een speciaal badzout. Als je start met de korte 3-weekse kuur in december of januari, betaal je € 175. De 5-weekse kuur kost dan geen € 275 maar slechts € 225!

Meer weten? Neem contact op met een telefoontje of mail: je vindt alle gegevens op: https://www.studiobm.nl/contact

Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten van Studio B|M Body & Mind Care? Volg me dan op Facebook, Linkedin of Instagram!al 

 

WhatsApp
Verstuur via WhatsApp