Karlovy vary

Kuren in Karlovy Vary… of kies thuis voor een Lente detoxkuur!

Een kuurvakantie heeft als doel om geestelijk en lichaam volledig tot rust te komen; wie kan dat in deze drukke tijd niet gebruiken. Kuren is met name in Duitsland en Oost-Europa heel gebruikelijk. Voor veel klachten wordt door artsen daar een kuurvakantie aangeraden.

In een kuurhotel is de mogelijkheid aanwezig om allerlei behandelingen te ondergaan zoals massages, reflexologie behandelingen, het nemen van baden (balneotherapie), hydrotherapie en andere ontspannende activiteiten, maar ook beweging is belangrijk. En het eten kan worden aangepast aan de behoeftes van de gast en diens klacht.

Een mooi voorbeeld van natuurgeneeskunde. In Duitsland en Oost-Europa worden veel behandelingen zelfs vergoed door de zorgverzekeraars. Ook in Nederland worden verschillende natuurgeneeskundige behandelingen (deels) vergoed als je een aanvullende verzekering hebt.

Ik ben van mening dat het heel goed is om je af en toe een paar dagen terug te trekken uit de hectiek van het dagelijkse bestaan en goed te zijn voor je eigen lichaam en geest. Wij zien dat al snel als pure luxe, maar je zou het eigenlijk ook kunnen zien als gezondheid bevorderend of als ziekte preventie.

Veel kuuroorden zijn gevestigd in een gebied waar ook heilzame bronnen zijn gevonden. Wij zijn een paar dagen in Karlovy Vary (Karlsbad) in Tsjechie geweest. Karlovy Vary is zo’n plaats om te kuren. Alle kuren draaien hier om de zgn. drinkkuur.

Haar historie is al terug te voeren naar 1370 toen de curatieve eigenschappen van het mineraalwater onderzocht werd en bad-behandelingen met dit heilzame water werden voorgeschreven. In de 16e eeuw begon men met het drinken van het mineraalwater. In 18e eeuw werd e.e.a. wat meer gestructureerd door Dr. David Becher. Hij bepaalde de hoeveelheid water dat gedronken mocht worden en hij bepaalde ook bij welke bron een bepaalde patiënt het water mocht drinken. Daarmee bracht hij ook beweging in de therapie; de patiënt liep zelf, via allerlei prachtige colonnades, naar de bron en dronk al wandelend het heilzame mineraalwater. Er werd daarbij genipt aan speciale bekers die nu nog steeds te zien zijn overal in Karlovy Vary. In de omgeving zijn dan ook mooie bossen met veel wandelgelegenheid.

De indicaties van een Spa-treatment in Karlovy Vary zijn breed: klachten van het spijsverteringskanaal, diabetes, obesitas, spier- en gewrichtsklachten en zelfs tandvleesproblemen kunnen verbeteren. Alle Spa-centra krijgen hun thermale water direct van de heilzame bronnen, door een ingenieus wateraanvoersysteem.

De architectuur is heel divers; het gezellige stadje heeft prachtige panden. De hotels hebben een capaciteit van maar liefst 10.000 bedden. Voor elke portemonnee is er wel een hotel te vinden en ook de behandelingen hoeven niet heel duur te zijn.

… Of kies thuis voor een lente Detoxkuur!

En als je even geen tijd of zin hebt om er op uit te trekken; ook thuis in je eigen omgeving kun je kuren. De lente is een geschikt moment voor een reinigingskuur (een detox). De lente is dé tijd voor een grote schoonmaak, zo ook van het lichaam. Een lente reinigingskuur kan ook dé gelegenheid zijn om wat af te vallen! Maar het is ook dé gelegenheid om meer groente en fruit te eten, bewuster te eten en wat minder… maar wel heel lekker. Hiermee kan het zuur/base evenwicht in het lichaam hersteld worden. Te veel verzuring kan namelijk tot allerlei klachten leiden.

De kuur is te adviseren als u met spier- of gewrichtsklachten, spijsverterings- of stressklachten of overgewicht kampt. Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging NWP waardoor een consult vergoed kan worden als je aanvullend verzekerd bent.

Meer informatie is te vinden op de site www.studiobm.nl. U kunt mij ook bellen voor informatie of een (vrijblijvende) afspraak met tel.nr. 06 1077 3007

Studio b.m / Grietje Hofsteenge – Brink 1 – NORG – 06 1077 3007 – info@studiobm.nl – www.studiobm.nl

WhatsApp
Verstuur via WhatsApp