BALANS IN DE HERFST

Wat de lente niet zaaide

Kan de zomer niet rijpen

De herfst niet oogsten

De winter niet genieten

 

De natuur laat zich in het najaar van haar mooiste kant zien

De herfst is het seizoen van verandering en van het afscheid van de zomer. De natuur barst los in een spectaculaire kleurenpracht, de dagen worden merkbaar korter. We keren wat meer naar binnen – letterlijk vanwege het koudere weer, maar ook figuurlijk.

De herfst doet iets met ons: we kunnen last krijgen van een herfstdip door het gebrek aan licht en onze weerstand kan ons in de steek laten waardoor we grieperig of verkouden worden. Door het vochtige weer buiten en de droogte van de verwarming binnen, kun je bovendien last krijgen van je spieren en gewrichten. Vanuit de natuurgeneeskunde kan ik je helpen om in het najaar je balans te bewaren. Zodat je lekker in je vel zit en volop kunt genieten van dit mooie seizoen waarin de natuur zoveel geeft.

Een herfstdip voorkomen met licht! 

De meeste Nederlanders krijgen in de herfst en winter te weinig licht. Dit kan enorme gevolgen hebben. Je hebt minder energie, je kunt je somber gaan voelen en het heeft een negatieve invloed op je nachtrust.

Niet veel mensen zijn zich van het effect van licht bewust. Daarom een korte uitleg over licht:

De verlichtingssterkte wordt uitgedrukt met de eenheid Lux. Als je overdag in de zon loopt, doe je al snel 100.000 lux op. Op een bewolkte dag is dit ongeveer 4000. Wie binnen zit op een grijze dag, doet maar zo’n 200 lux op. Terwijl je overdag eigenlijk het best gedijt met gemiddeld 1200 lux.

Licht verbetert je kwaliteit van leven. Het is daarom juist in de herfst en winter belangrijk om veel naar buiten te gaan. Maar dat kun je natuurlijk niet de hele dag doen, tenzij je een buitenberoep hebt. De meeste mensen verblijven een groot deel van de dag binnen. Om die reden is het heel belangrijk om voldoende licht in huis te creëren, met lampen die helder licht geven. Dit kunnen gewone lampen zijn (die je het best boven oogniveau kunt opstellen), maar je hebt ook speciale daglichtlampen en wake-up lights.

Ga als het kan dicht bij een raam zitten, zodat je ogen ook veel daglicht opdoen. Je zult al snel ervaren dat meer licht je stemming en energieniveau flink verbetert.

Tegen de avond is het goed de felheid van het licht geleidelijk weer af te bouwen. Zodat je lichaam zich kan voorbereiden op een goede nachtrust.

Stress release – ervaar het positieve effect van echte ontspanning

Stress wordt vaak gezien als iets negatiefs, maar kan ook heel positief zijn. Het helpt je om snel te reageren of te focussen op een taak. Maar langdurige stress, veroorzaakt door piekeren, overprikkeling of juist te weinig prikkels, zorgt voor fysieke en mentale onbalans.

Ontspanning is de sleutel naar minder stress. Maar wist je dat er verschillende vormen van ontspanning zijn? Die zijn het meest effectief als je ze combineert met elkaar.

  • Lichamelijk inspannend – bijvoorbeeld sporten of tuinieren
  • Lichamelijk ontspannend – bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen of een massage
  • Geestelijk inspannend – bijvoorbeeld muziek maken of een hobby uitoefenen
  • Geestelijk ontspannend – bijvoorbeeld muziek beluisteren of lezen

Met het Stress Release programma van Studio B|M bekijken we samen hoe jij teveel stress kunt loslaten en wat jou daarbij kunnen helpen.

Dit programma loopt 10 weken (5 consulten) en wordt helemaal op jouw wensen en behoeften afgestemd. Met het Stress Release programma ervaar je hoe échte ontspanning voelt!

Zuur-base balans: ga voor soepele spieren en gewrichten

In de herfst kun je last krijgen van pijnlijke spieren en gewrichten. Een zuur-basedieet kan in dat geval veel voor je doen. Zo’n kuur ontzuurt je lichaam en is heel heilzaam voor je spieren en gewrichten. Ook geef je met een zuur-basekuur een flinke boost aan je immuunsysteem. Heel welkom in de herfst dus!

De zuur-basekuur van Studio B|M omvat persoonlijke begeleiding, lichaamsbehandelingen én een naslagwerk met recepten. Ook krijg je speciale basische thee, een basische ontbijtpap en een speciaal badzout.

Je kunt kiezen voor een korte kuur van 3 weken of een langere kuur van 5 weken. Je zult na de kuur merken dat je veel minder spier- en gewrichtsklachten hebt en dat je je fitter en energieker voelt.

Vier praktische herfsttips van Studio B|M

Tot besluit nog 4 tips waarmee je de herfst kunt omarmen.

  1. Ga eropuit! Maak een lekkere herfstwandeling bij weer en wind. Lukt dat niet, probeer dan rond lunchtijd een ommetje te maken. Je zult merken dat je ’s nachts beter slaapt.
  2. Licht: volg de 20-20-2 regel! Ga elke 20 minuten 20 seconden bij het raam staan en kijk naar de lucht. Probeer 2 uur per dag buiten door te brengen.
  3. Neem in de donkere maanden voldoende vitamine D in. Vitamine D zit vooral in vette vis, maar ook in eieren, vlees en zuivel. De huid maakt bovendien zelf vitamine D aan, onder invloed van zonlicht. Zorg daarom dat je dagelijks in elk geval je handen en gezicht een half uurtje blootstelt aan het daglicht buiten. Ben je boven de 50, dan is het goed om ook een vitamine D supplement te gebruiken – zeker in de donkere maanden.
  4. Brand een geurig aromalampje met sinaasappel. Hier vrolijk je van op!

Wat wil je graag veranderen?

In mijn natuurgeneeskundige praktijk Studio B|M bekijken we samen welke doelen je graag wilt bereiken op het vlak van gezondheid, leefstijl en energieniveau. Je krijgt advies op maat en persoonlijke begeleiding. Meer weten? Kijk op de contactpagina of bel/app naar Grietje Hofsteenge 06-1077 3007.

Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten van Studio B|M Body & Mind Care? Volg Studio B|M op Facebook, Linkedin of Instagram!

WhatsApp
Verstuur via WhatsApp